Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Breakfast food by Mihály Kornis

Elölről kezdek mindent

Mikor befejezek valamit, valósággal ki vagyok fosztva. Amit valóban létrehoztam, abba önmagamat beleépítettem, véremet adtam érte, akár Kőműves Kelemen a felesége vérét a kövek közé, hogy Déva várának falai megálljanak.

 Üres vagyok és felsebzett.

 Idő kell, hogy odabent, a kócerájban újra rend legyen, tele polcok és tisztaság. Addig bújkálnom kell. Nem szabad hagynom, hogy a társaság felkapjon, mert olyan leszek, mint a társaság. Veszélyben vagyok. Most sokáig nem lesz annyira világos, hogy mi a következő lépésem, mint eddig volt, amikor a sikerig vezető utat építettem.

 Az utat kell folytatni, nem a sikert. Elfelejteni, ami eddig történt, és másba fogni. Mibe, mindegy. Weöres Sándor módszerét kövesd: krumpli, kész, eldobni, új krumplit fogni, meghámozni, krumpli- mondta egy interjúban.

 Sütkérezni a siker napfényében halálos. Lustálkodni ráérek majd a sírban. A kertjébe úszómedence annak kell, aki már nem mert kimenni egy uszodába. Azért nem szabad tovább kérődznöm előző tettemen, amiért Ödüsszeusz sem óhajtotta vég nélkül hallgatni az ő nagy és dicső tetteiről éneklő sziréneket. Szigetük mellett elhajózva az árbóchoz köttette magát, tengerészei pedig a fülüket viasszal tömték be. Sebesen lapátoltak, húzták a csíkot....