Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Wass Albert - részletek műveiből-.

 

Wass Albert - Idézetek műveiből-
 
Kard és kasza 1976- részlet-.
     Szótlanul mentek a házhoz, elöl az öregúr, mögötte a fiú. A tornác sötét volt már.
      -Ülj le oda a padra- mondta szigorúan az öregúr, s ő maga is leült a hintaszékre.
     -Valamit meg kell tanulnod, Miklós, és jól meg kell tanulnod. Ez pedig a pontosság és a megbízhatóság. Ha egyszer azt mondod, hogy ekkor meg ekkor ott leszel valahol, és mégsem vagy ott, akkor csak egy mentséged lehet. Valami szörnyűséges dolog történt és elpusztultál. Mert ha még élsz, csak egy kicsikét is, akkor is hírt adsz valamiképpen, hogy miért nem lehetsz ott, ahol várnak reád. Mert az emberi élet legdrágább kincse az idő, nem lehet pótolni semmivel. S aki másokat várakoztat, az időt lop el tőlük. Ha csak pénzt lop el másoktól, azt jóváteheti. De az ellopott időt nem lehet pótolni semmivel. Érted?
 
 
Átoksori kísértetek. 1964. –Részlet.
 
      A régi szokások ma már rendre kipusztulnak mindenütt a világon, mint ahogy kipusztultak a sárkányok, a tündérek és a csodatévő fák. Egy új, gyökértelen társadalmi osztály veszi rendre kézbe a világ irányítását mindenütt , egy osztály, melynek nincsenek tradíciói, s ezért ellene van minden tradíciónak. Egy osztály, melynek nincs múltja és nincs hite, melynek nincsenek erkölcsi értékei sem, s ezért üldözi a múltat, kineveti a hitet, s gúnyt űz minden erkölcsi értékből.
 
 
Átoksori kísértetek. 1964.-Részlet.
 
      Az új urak, akik a szemétből másztak elő valahonnan, olyan diktatórikus kiváltságokat élveznek, amilyen a régi uraknak sohasem volt. Ezenkívül mind a felelősségtudat, mind az emberi méltóság tisztelete ismeretlen számukra. Mit törődnek a kommunisták azzal, hogy mi lesz az országgal holnap, vagy a jövő évben, vagy tíz év múlva? Ők csak saját magukkal törődnek, és mert tisztában vannak azzal, hogy uraskodásuk bármely pillanatban véget érhet, egyetlen gondjuk az, hogy miképpen használják ki a jelen perceit a legjobban és leggazdaságosabban a maguk egyéni céljaira. De nem politizálni akarok. Hamis jelszavak alatt eltöröltek a föld színéről egy társadalmi osztályt, megváltoztatták egy ország életét, rendjét, erkölcsi értékeit kiírtották, és mindezt miért? A jelszavak szerint azért, hogy megszüntessék a diktatúrát és az elnyomást, és felszabadítsák a dolgozó népet. De ez hazugság mind. Az egyetlen ok az irigység és gyűlölet volt.
 
 
Ember az országút szélén. 1950.-Részlet-.
 
      Harcolnak azok, akik színes ingeket viselnek és a jelszavakat kiabálják? Védik a hazát? Na látja! Csak bent, az országon belül. Az irodákban, a raktárakban, ahol rabolni és osztozkodni lehet a másén, ahol gyilkolni lehet, anélkül, hogy a másiknál is fegyver volna. Ott igen, ott harcolnak. A rend a tisztesség ellen. A mások vagyona ellen. De a harctereken? Annak az orosz embernek igaza volt. Van egy bizonyos emberfajta, aki nem orosz, nem román, nem magyar és nem német. Aki csak rest, és ezért elégedetlen. Aki tehetségtelen, és ezért irigy. Aki gyűlölködő és mindenkit meg akar ölni, akitől elvehet valamit. Aki nem akar egyebet, mint munka nélkül hozzájutni valamihez, osztozkodni a másén. És gyilkosokkal csinálni magának helyet a világban. Mindegy, hogy minek nevezi magát. Mindegy, hogy milyen jelszó nevében fosztogat, és milyen zászló alatt vonul föl az utcákon. Végeredményben egy és ugyanaz. Homo bestialis. Állatember. Az a besszarábiai orosz bolseviknek nevezte őket akkor, mert ő csak ezen a néven ismerte ezt a fajtát. De mindegy, hogy milyen nevet adunk nekik. Nem a név a fontos. Nem a szín, a jelszó, a lobogó. A felfogás és a módszer mindig ugyanaz. Homo bestialis.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.