Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok

Cikkek

Osho

 

"Hallottam egy híres színészről, aki elment egy pszichiáterhez, és azt mondta:
-Nincs tehetségem a zenéhez, és nincs tehetségem a színészmesterséghez sem. Nem is vagyok jóképű.Az arcom kifejezetten ronda, a személyiségem meglehetősen sekélyes. Mit tegyek?-és ez az ember egy híres filmsztár volt.
-Miért nem hagy fel akkor a színészkedéssel? Ha úgy érzi, nincs és úgy érzi, hogy nem ez a szakma az, amire született, miért nem száll ki az egészből?-kérdezte a pszichiáter.
-Hogy micsoda? Miután már húsz éve a szakmában vagyok, és valóságos sztárként kezelnek, most hagyjam abba?!" 
 
2011.11.25 | Menüpont: Gondolatok

Márai Sándor - 122

 

Márai Sándor – Füveskönyv részlet-
122
Bűneinkről és a bűntudatról
 
Meg kell tanulni hallgatni, s talán ez a legnehezebb. Az ember mindig többet beszél egy szóval. Nem lehet eléggé hallgatni. Azért is, mert minden beszéd reménytelen. Már az írott és a rögzített szó is milyen reménytelen! Nézz körül a világban: mit használt a sok leírott szó, tanács, meggyőző kísérlet? Semmit sem használt. Mit is remélhetsz attól, ha valakinek elmondasz valamit? Semmit sem remélhetsz. Ezért hallgass, mindig többet és következetesebben hallgass, mint beszélsz, ne akard mesterségesen meggyőzni a többieket, mert ez lehetetlen- az igazságnak csak akkor van valamelyes nevelő ereje, ha te magad fedezed föl-, s ne akard fitogtatni, hogy tudsz valamit. Mégegyszer mondom, hallgass. Békében és háborúban, hallgass. S ha beszéltél, öblitsd ki utána a szájad. S amikor helytelenül beszéltél, s bűntudat kínoz, ne hessegesd el ezt a bűntudatot; nézz szembe vele, keményen; mondd: „Megint beszéltem, s helytelenül, túlságosan, indulatosan vagy hiúan szóltam; ez így történt, már nem segíthetek rajta; de a jövőben keményebb leszek és hallgatni fogok.” Hallgass, mert az Isten is hallgat, s Ő tudja, miért? A legokosabb hallgatni.
 
2011.11.05 | Menüpont: Gondolatok

November

 

"Istenből való részecske minden lélek. Abból is látszik, hogy mindenki a világmindenség közepének érzi magát. S el nem bírjuk képzelni se, hogy nem mindig voltunk és nem mindig leszünk."

(Gárdonyi Géza)

 
2011.11.01 | Menüpont: Gondolatok

Bölcs gondolatok, bölcs embertől:

 

 "Ki tudod-e hozni magadból mindazt a jót, szépet, igazat, amit Istentől kaptál, amit őseidtől

örököltél génjeidben?"

 

 "Hajlandó vagy-e életed folyamán úgy élni, hogy életed optimumát és maximumát, tehát a legtöbbet és a legjobbat ki tudd bontakoztatni?"

 

"Kész vagy-e magadból kihozni mindent, ami benned van?"

 

"Azzá tudod-e csiszolni, képezni magad, akivé valóban lehetsz, mire megfehéredik a hajad?"

 

"Mivé lettél, mire megöregedtél, azaz idősebb lettél? Pontosabban: kivé lettél?"

               (Dr.Gyökössy Endre)

 
2011.10.08 | Menüpont: Gondolatok

Rágós téma

 

Munkás paraszt, vagy paraszt munkás...aki dolgozik ne is egyék...a többi mind pénz és hatalom...ez van. Kit érdekel, hogy élsz? Ebben a világban ez senkit sem, mert úgysem te döntöd el, hogy épüljön a kapitalizmus. (n.n.)
 
2011.09.26 | Menüpont: Gondolatok

Válogatott gyöngyszemek -részlet a Karma fejezetből-

Ha nem tudsz pozitívan gondolkodni, legalább ne gondolkodj negatívan. Ha nem tudsz jót mondani valakiről, legalább ne mondj rosszat róla. Ha nem sikerül valamin javítanod, legalább ne tedd tönkre még jobban. Ám sok ember úgy viselkedik, mint a kutya a következő történetben:

 
2011.09.15 | Menüpont: Gondolatok

Ezen elmerengtem kicsit...

Csak egy történetünk van. Minden regény és költemény alapja ez a bennünk zajló örök küzdelem a jó és a rossz között. És én úgy érzem, hogy a rosszat mindig újra meg újra kell nemzeni, míg a jóság, az erény halhatatlan. A bûnnek mindig új, friss, fiatal arca van, míg az erény olyan tiszteletreméltó, mint semmi más ezen a világon. John Steinbeck
 
2011.09.13 | Menüpont: Gondolatok

Nagy emberek gondolatai a gazdagságról

"Azoknak, akik adnak, mindenük megvan;azoknak, akik megtagadják ezt, semmijük sincs."(Hindu közmondás)

"Nem igaz, hogy az emberek jobbak a szegénységben, mint a gazdagságban."(Vauvenargues)

"Ajándékozz pénzt, ne kölcsönözz: az ajándékozás csak hálátlanokat szül, a kölcsönzés ellenségeket."(Alexandre Dumas fils)

"Megállhatjuk-e nevetés nélkül olyan emberek láttán, akik pénzért prédikálják a javak megvetését?"(Fontenelle)

"Megfoszthatnak a pénzedtől, az állásodtól vagy az otthonodtól, de jusson eszedbe, hogy soha senki sem veheti el tőled a becsületedet."(William Lyon Phelps)

"Az a gazdag, aki többet kap, mint amennyit fogyaszt; az a szegény, akinek a kiadásai meghaladják bevételét."(La Bruyére)

 
2011.09.05 | Menüpont: Gondolatok

Mondtak valamit. Érdemes eltöprengeni a gondolatokon.

"Minden ország kultúrája lengje körül a házamat. De egyik se szakítson el a szülőföldem talajától" (Gandhi)

"Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás, és mindenekelőtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és azt a valamit-kerül, amibe kerül- meg tudjuk valósítani" (Marie Curie)

"Némely embert jobban szeretek nyílt ellenségnek, mint kétes barátnak." (Kossuth Lajos)

"A becsületes élet legbiztosabb útja az, hogy azok legyünk, aminek látszunk."(Szókrátész)

"Tanulj a tegnapból, élj a mának, és reménykedj a holnapban.  A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést." (Albert Einstein)

 

 
2011.09.01 | Menüpont: Gondolatok

Érdemes-e jót tenni?

Érdemes? Érdemesnek nem érdemes. Tudniillik nem érdem. Ebből lett az érdemes szó. Se fölfelé,se lefelé nem érdemes. Ha érdemért tesszük, egy láthatatlan érdemjegyért vagy egy vállveregetésért, akkor nem érdemes. Csak akkor, ha legalább egyszer azt akarjuk, hogy legyen egy szavakkal ki nem fejezhető emberi élményünk, hogy valamit tettünk ezen a földön, ami nem érdem, amire talán mások azt mondják, hogy őrültség, bolondság, add vissza azt a gyereket, intézd el, dobd ki, ne adj, és így tovább- és MÉGIS, mert nem tudunk mást tenni, és akkor egyszer csak hirtelen csodás érzés támad a szívünkben. Az ember talán egyszer az életében úgy érzi, hogy most egy napig igazán ember volt. Talán olyan, amilyennek a mi gazdánk szeretne látni bennünket. Homo christianus, talán egy napig, akkor és aznap másképp alhat nyugovóra térni, és talán azon az egy napon szép, szivárványos álmot álmodunk, amint felénk sétál a mi Gazdánk, és a lényünk mélyén átölel. Nem költői szép beszéd ez, hanem valami kimondhatatlan, leírhatatlan belső élmény, amiért talán érdemes élni ezen a földön. (Dr.Gyökössy Endre)

 

 

 
2011.08.31 | Menüpont: Gondolatok | Hozzászólások: 0