Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok

Cikkek

Mai gondolataim összegzése Douglas Adams segítségével!

Az élet (...) olyan, mint egy grépfrút. (...) Narancssárgás, kívül gödröcskés, belül pedig nedves és kesernyés. Meg gerezdjei vannak. Ja, és egyesek a felét elfogyasztják reggelire.

Douglas Adams

 
2020.05.16 | Menüpont: Gondolatok

Napi mantra!

tedd-tul-magad-mindenen.jpg

 
2019.03.21 | Menüpont: Gondolatok

Az emberi kapcsolatokról

 

 

Egy ember nem tárgy. Ez azt jelenti, hogy nem rendelkezhetünk fölötte. Még a gyerekünkkel sem. Felelősséggel tartozunk érte, gondoskodunk róla, de tiszteletben tartjuk a gyermek autonómiáját is. Felnőtt partner sem képezi a tulajdonunkat. Nem parancsolhatunk neki, nem követelhetünk, nem büntethetjük, ha önálló emberként úgy dönt, ahogy nem komfortos nekünk. Nem zsigerelhetjük ki, bizalmával nem élhetünk vissza, nem korlátozhatjuk a szabadságában. Nem károsíthatjuk sem érzelmileg, sem fizikailag. Nem képezheti gúny, nevetség vagy megvetés tárgyát. Egyenrangú félként tiszteljük annyira, hogy addig vagyunk vele, amíg szeretettel viszonyulhatunk, és amikor már nem, akkor szabadon engedjük. Visszaadjuk az esélyt a méltó emberi életre. Amennyire más embereket tisztelek, annyira tisztelem önmagamat is. Ha bárkiben kárt teszek, önmagamat bántom meg a méltóságomban. Ha más sérti meg a határaimat, egyet tehetek, a saját méltóságomért, hogy elmegyek onnan. Se alá nem megyek, se fölé nem kerekedem egy másik embernek. Mellé állok, ha van kinek, ha nem, egyedül állok, és egyenesen. Végtelenül tisztelem a szabadságot, úgy a magamét, mint a másokét, tehát nem követek el erőszakot, se máson, sem magamon. Viszonyulásom másokhoz a legjobb szándék és tudás vezérli, de nem vagyok tévedhetetlen, hibázhatok is, ezért figyelemmel kísérem magamat és másokat, az örök fejlődés lehetőségével. Nem vagyok keresztény, se semmilyen, kábé ezek az alapelveim, amikben hiszek. Vallásos ünnepekkor próbálom lefordítani világira a jelentést, saját magamnak.

(Tisza Kata)

 
2018.05.22 | Menüpont: Gondolatok

Idézet a mai napra!

balu-szulinapja-2017.jpg

"....minden ember AZ! Minden ember én vagyok. Minden ember halhatatlan Isten, és a sokaság, a különvalóság valójában Mája káprázata."

 

 
2017.03.25 | Menüpont: Gondolatok

Végre Március!

2011.03.26

p1030768-1.jpg

"A rendszerváltásnak talán épp az lehetett volna a lényege, hogy végre nem kell mindenben egyetérteni. Miért is kellene - éppen attól érdekes a világ, hogy sokféleképpen látjuk. Ha mindenki egyetértene, semmi érelme sem lenne például a lóversenynek. (Tíz éve még azt hittem, ez az én poénom, de azóta láttam, hogy Mark Twainé - legalább ebben felhőtlenül egyetérthetek valakivel.)

  Mégsem gondolom, hogy az előző rendszert kell okolni azért, hogy ilyen zord lett minálunk az egymással egyet nem értők viszonya. Saját korlátoltságunk és túlérzékenységünk legalább ennyire belejátszik." (Mérő László)

 
2017.03.04 | Menüpont: Gondolatok

Az élet értelme

Miért vagyunk például annyira lenyűgözve a hatalmas tárgyaktól és a roppant teljesítményektől, mikor a nagy dolgok tulajdonképpen úgy jönnek létre, hogy az apró pici dolgokat összerakjuk?

paleo-kolostorban-macska.jpg

 
2016.10.05 | Menüpont: Gondolatok

Micsoda memória!

Öregségemre - bocs', idős koromra - megadatott nekem az az öröm, hogy nem romlik a memóriám. Ugyanis már fiatal koromban is rossz volt. Higgyék el, ez nem gyönge poén, ez boldogító tény, tény, tény.

  Míg kortársaim egyre - másra panaszkodnak, bosszankodnak, hogy már nem jut eszükbe egy név, egy évszám, egy cím, egy verssor, az új orvosságuk neve, szomszédjuk telefonszáma - én kajánul örvendezek. Ezt megspóroltam, nekem harminc éve se jutott eszembe.

  Persze, azért vannak nüanszbeli különbségek, hogyne volnának! Mondjuk, negyven évvel ezelőtt nem töltöttem naponta sok - sok időt azzal, hogy keresem a szemüvegem. Aztán az sem okozott reggelenként gondot, hogy bevettem-e már az orvosságokat. Nem szedtem én akkoriban semmit. ( S ha a kedves olvasó most megkérdezné, hogy miért nem hordom láncon a nyakamban az okulárét, avagy miért nem használok napi gyógyszeradagoló dobozkát, hát arra is megvan a válasz. A lánc idegesített, a dobozkából pedig már kettőt elsuvasztottam valahová, csak nem dobok ki pénzt harmadikra!)

  S talán még valami a tovatűnt ifjúság vitathatatlan könnyedségéből: akkortájt sose mentem vissza a lépcsőházból, miután bezártam a lakásajtót, hogy ellenőrizzem, nem felejtettem-e égve a gázt. Bár, ha jól utánagondolok, ez nem volt egyértelmű előny, mert huszonvalahány évesen, mikor a férjemmel kirándulásra indultunk, én kicsit késlekedtem a szendvicsek miatt, majd siettemben a villanytűzhelyen felejtettem a húslevest, igaz, takarékra állítva. 

.................................

Nemrégiben egy fiók mélyéről kezembe került egy régi cetli. Tele vagyok ugyanis cetlikkel, mert ha eszembe jut valami megírásra érdemes gondolat, hát fölfirkantom egy cetlire, nehogy elfelejtsem. Ezen a cetlin a következő állt:

" Akkor ununk meg valakit, amikor már mindent elmeséltünk neki magunkról."

Huhú, rikkantottam fel, ez aztán a magvas hülyeség! Ilyesmit csak nagyon fiatalon gondolhat az ember! Meghatottan forgattam a sárguló cetlit, melynek korát nemcsak a firkantáshoz használt tintás töltőtoll, hanem a naivitás, az élettapasztalat hiánya is valószínűsíthette. Legalább 50 év.

  Ma már sokkal okosabb vagyok. Tudom, hogy egy kapcsolat, egy barátság mélysége, időtálló volta éppen azon mérhető le, hogy hányszor meséltük már el egymásnak ugyanazt. Hogy otthonosan mozgunk a másik múltjában, ismerősek a helyszínek, a figurák, tudjuk, hogyan vészelte át a háborút, az ilyen-olyan nagy kalandot, hogyan sikerült megszöknie, miként sétált bele egy újabb csapdába, és ki jött vele szembe a határállomáson. Tudjuk már, persze, tudjuk, mint a gyerek, aki legszívesebben ugyanazt a mesét hallgatja, és nem unjuk. Sőt, élvezzük, mert biztonságot nyújt, s a meghitt együvé tartozás érzését árasztja."

Részlet, Janikovszky Éva De szép az élet című könyvéből.

 
2016.07.17 | Menüpont: Gondolatok | Hozzászólások: 1

Towels day 25.05.2016

22c80c04c43823efd547dd1312f9a7a2.jpg

 
2016.05.23 | Menüpont: Gondolatok | Hozzászólások: 0

2016.Február 14.

dia1.jpg

 
2016.02.14 | Menüpont: Gondolatok

Egy.

"Az élet az, ami történik velünk - 

miközben nekünk más terveink vannak."

 

Kettő.

"Mondtam nekik, hogy a Revolution című szám

nagyon fontos nekem, én most ezt akarom

elmondani az embereknek, tegyük szépen

kislemezre.

Paul és George pedig azt felelte:

Nem - túl lassú.

 

John Lennon

 
2015.11.23 | Menüpont: Gondolatok