Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.04.18

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak(részlet)

 

Douglas Adams
Galaxis útikalauz stopposoknak(részlet)
 
A GALAXIS Útikalauz érdekes dolgokat közöl a törülközőkről.A törüklöző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrius-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelésodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyoknak ránk; megnedvesíthetjuk és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejükre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását(észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha ő nem lát téged, te se látod őt-annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó);veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.
 Másrészt és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem ha a strag(strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal fötételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötél gombolyaga, szúnyoriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja,hogy hol a törülközője- az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.
Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már:
-Hej, helltél már azzal a klufi Ford Perfecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője!
(Hellni:megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel;  klufi:nagyszerű, belevaló fickó;  sahár: igazán nagyszerű belevaló fickó.)
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.