Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


G a r f i e l d munkát keres

 

Tags Maker is a Text Image Generator to write Messages, Comments or Tags on Pictures

A menő belépő

Ha te, a könyörtelen állásvadász, jó benyomást akarsz gyakorolni a munkaadókra, meg kell tervezned a belépődet. Ez létfontosságú a siker szempontjából. Ha sikerül a belépőd, akkor a főnökök arra gondolnak majd, hogy: "Ez igen! Ez az ember kell nekünk!" Akinek rossz a belépője, arról ezt gondolják: "Juj, erre az emberre nincs szükségünk! Szabaduljunk meg tőle!"

A jó belépőhöz a következő dolgokat készítsd elő:

-az önéletrajzodat

-a fizetési igényedet

-a bizonyítványaidat

-referenciáidat

-az előző munkahelyeid listáját

-a kenőpénzt.

Persze ezek csak a legfontosabbak. A lényeg az, hogy minden kérdésre meg tudj felelni. Őszintén. Vagy nem túl őszintén. Egy kicsit kikozmetikázhatod az adatokat. Erre szükség lehet, mert annak ellenére, hogy menőnek hiszed magad, hogy a családodban mindenki szeret, elképzelhető, hogy a papírjaidból ítélve nyápic semmirekellő vagy. Ha ez a helyzet, akkor úgy írd meg az önéletrajzodat, hogy pozitív hatást gyakorolj vele a fejesekre.

Például alakítsd át egy kicsit az iskolai végzettségeddel foglalkozó részt. Ha agysebészként szeretnél elhelyezkedni, akkor vélhetőleg elvárják tőled, hogy végzett orvos legyél. Írd be, hogy kijártad az orvosegyetemet. Ha már a tied az állás, esetleg bevallhatod, hogy már az általános suliban, az elsősegély-tanfolyamon is mindig rosszul lettél.

Ugyanez a helyzet a munkahelyi tapasztalatokkal. Azt kell írnod és mondanod, amit olvasni vagy hallani akarnak. A legtöbb esetben egyszerű a dolgod: egyszerűen közöld. hogy óriási tapasztalataid vannak azon szakterületen, amelyen el akarsz helyezkedni. A tények egyetlen pillanatig  se izgassanak. Mi van akkor, ha valójában nem dolgoztál három évig atomreaktor-kezelőként? Kit izgat ez a semmiség? A mikrohullámú sütőt tudod kezelni, nem? Olyan óriási különbség nem lehet a két ketyere között!

A "fizetésiigény" az a kategória, amelyet óvatosan kell kezelned. Előszőr minden bizonnyal azt írnád be a legszívesebben, hogy "havi egymillió". Tisztában vagy azzal, hogy legalább ennyit érsz, és ezt a munkaadóidnak is látniuk kell, ha van szemük. Persze a munkaadók nem a jó szemükről híresek. Ekkora összeget kezdésként legfeljebb a nemzet büszkeségeinek tartott sportolók kaphatnak. Szóval, amikor a fizetésre terelődik a szó, a következőket mondd:

-Á, ez lényegtelen.

-Ennyit szeretnék kapni, hogy a kutyám megkaphassa a műszívet.

-Csak egy kicsivel kérek többet, mint amennyit maguk kapnak.

Amikor a referenciákról kérdeznek, a legfontosabb, hogy ne csupán azoknak a nevét sorold fel, akik jól ismernek téged, hanem azokét is, akik "hajlandóak hazudni az érdekedben". Ha nem találsz ilyen személyeket, akkor azok nevét tüntesd fel, akiket nagyon jól ismertél- míg éltek.

Forrás:

Garfield ego könyve