Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.01.10

J.Menzel: Hát nem tudom...

Azt mondják, hogy az arc legszebb ékessége a mosoly. Ez, sajnos, nem minden mosolyra érvényes. Némely ember mosolyát túl szélesnek látom.
  Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akivel időről időre a következő történik: találkozom egy volt barátommal, aki hatvannyolc után ocsmányul kinyírt, összefutok egy kollégámmal, aki a megfelelő időben feljelentéseket írkált rólam, vagy olyan ismerőssel kerülök egy társaságba, akiről tudom, milyen gaztetteket vitt véghez az átkosban. Látom, hogy az illető elégedett, csak éppen nem tudom, mit csinál most. Erre a mosolya ad választ. Azt mondja: ne kérdezz, ne kutass- elégedettségem forrása nem a legtisztább! Különben is: ami volt, volt…
  Mindig buta és kínos dolog olyan emberrel találkozni, aki a múltban is, most is ügyesebb tudott lenni nálunk. Pontosabban: dörzsöltebb. Tudom, hogy tudja, hogy tudom, miféle, de mosolygunk egymásra. Én zavaromban, mert nem merek vagy szégyellek tüntetően hátat fordítani neki, ő azért, mert kurta az emlékezete, és rugalmas a filozófiája. Egyszerűen a megfelelő pillanatban agyafurtabb tudott lenni a többieknél, ez minden. Egy időben a komcsikkal volt kifizetődő tartani, ma nem ez a kifizetődő. Van, amikor érdemes kinyírni valakit. Nincs mit tenni. És a széles mosoly megbízhatóan radírozza a rossz lelkiismeretet. Pontosabban: a széles mosoly az önbizalom jele. Az illető tudja, hogy mindannyian tudjuk róla, de semmit sem tehetünk. Túlságosan jólneveltek, gyávák, tehetetlenek vagyunk.
  Félreértés ne essék, semmi kifogásom a kommunisták, mármint a tisztakezű kommunisták ellen. A magam módján tisztelem az olyan embert, aki hűséges tud maradni. Bármihez, de hűséges. De mit kezdjek az olyannal, akinek nincs hite, sohasem volt, csak ügyes, és eszközei megválogatásánál gátlástalan. Néha elképedek, hány embert van közöttünk.
Hát, nem tudom…
  Azaz nagyon is jól tudom: sok olyan ember szaladgál ma mosolyogva körülöttünk, akiről a nagy klasszikus szavaival elmondhatjuk, hogy „különös anyagból van gyúrva…” Rudolf Hrusinsky ehhez mindig hozzátette: és én azt is tudom, miből.
 
Jiri Menzel