Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jiri Menzel - Jézus születése óta körülbelül

 

J.Menzel
Jézus születése óta körülbelül nyolcvan nemzedéknyi idő telt el…
 
C.
 
  Egy képtelen gondolattal játszadozom. Vajon milyen lenne, ha egy asztalhoz ülhetnék legközelebbi felmenőimmel, mondjuk apai ágon. Apám mellett ülnék, aki a század elején született. Apám apja, a nagyapám valamikor 1860 körül jött a világra. Negyedikként nagyapám apja ülne az asztalnál, a dédapám, aki, mondjuk, 1830-ban született. Rajtam kívül mindannyian Ferenc József uralkodásának idején éltek. Dédapám csak az elöltöltő fintát ismerte, nagyapám emlékezett Masykra, az első tengeralattjárókra és messze hordó ágyúkra, apám megérte a hidrogénbombát és a Husak korszakot, én pedig a demokrácia újjászületéséről, az internetről és a génsebészetről mesélhetnék nekik. De vajon miről beszélgethetnének úgy, hogy mindannyian értsük egymást?
  Képzeljük el, hogy a szomszéd asztalnál további négy ős ülne. Dédapám apja, nagyapja, dédapja és ükapja. Az egyszerűség kedvéért számítsunk minden nemzedékre huszonöt évet, így ők négyen száz éven belül születtek meg – 1805, 1780, 1755 és 1730. Alighanem jobban szót értenének egymással, mint mi, de a gondolat így is szédítő – csak nyolc ember ülne egy szobában. Némelyik csak ingben, mert a kabátok akkoriban tartósabbak voltak, és öröklődtek. Összes ősöm ismerné már a puskaport, és a legidősebbek Mária Terézia uralkodására is emlékeznének.
  Ha velük lehetne még harminckét további ősöm, a legidősebb Szent Vencel kortársa volna. A negyven férfi, a mindössze negyven nemzedék, országunk fejlődését testesítené meg. Képzeljük el őket egy helyiségben; alig vannak többen, mint ahány kisdiák ül egy osztályban. Mindegyik más-más ruhában, mindegyik más-más történelmi és élettapasztalattal a háta mögött. A kardtól, az alabárdtól az atom-tengeralattjáróig.
  Jézus születése óta körülbelül nyolcvan nemzedéknyi idő telt el. A kétezer év során a tudományos és technikai fejlődés ijesztően felgyorsult. Állítsunk fel a nyolcvan ős mellé még egy asztalt, melyet a négy következő nemzedék tagjai foglalnak el. A képzeletbeli fiam, és szintúgy a képzeletbeli unokám, dédunokám és ükunokám.
 
Hát nem tudom…
 
  Ha elképzelem, hogy az elkövetkezendő száz évben feltehetően miféle változáson megy át a világ, kicsit örülök, hogy utódaim valóban csak képzeletbeliek.