Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.08.03

Jiri Menzel: Hát nem tudom. XVIII

Voltak idők, amikor az iskolák ötvenméteres körzetében tilos volt a dohányzás, és a tetten ért diák örülhetett, ha egy magatartásból kapott négyessel(cseh tanügy)megúszta. Ez régen volt. Azóta liberálisabbak lettünk, és ma egy tanár, aki felfedezi, hogy diákja pad alá rejtett karjába fecskendő van szúrva, legfeljebb annyit mondhat, hogy ejnye-ejnye. Legalábbis ezt a benyomást keltik bennem a mai állapotok. Az ifjúság kábítószer-függőségét kimutató statisztikákkal foglalkozva az oktatásügyi minisztérium egyik munkatársa kijelentette, hogy a minisztérium programot készít elő. Szemlátomást nevelő programot. Már látom, hogy fog működni. Kábítószer-ellenes egészségügyi felvilágosító szórólapokat osztogatnak majd a diákoknak.

 Paraszti eszem azt súgja, hogy a meggyőződésre építő program itt édeskeveset segít. Segíthet viszont a kemény megtorlás. Ki árulja ezeknek a gyerekeknek ezt a disznóságot? A diákok azt mondják, kábítószert venni nem gond. Nem lehet gond tehát megtalálni a kereskedőket sem. Állítólag nem a kis halakat kell elkapni, hanem a nagyokat. Ha összefogdossák és alaposan megbüntetik a kis halakat, a nagy halak nehezebben találnak utánpótlást. Én úgy gondolom, hogy nálunk a bűnözés azért burjánzik ennyire, mert kifizetődő, és nem jár nagy kockázattal. A mindmáig törékeny demokráciánkban a gazembereknek túl könnyű életük van.

 Mint ahogy a pestises beteget nem eresztünk gyerekek közé, a bűnözőknek is meg kellene akadályoznunk, hogy szabadon sétafikáljanak közöttünk. Vannak országok, ahol a kabát zsebében talált csipetnyi marihuána börtönbe juttatja a kabát viselőjét. Meg kell félemlíteni, el kell űzni a gazembereket. Ha nem ezt tesszük, a tisztességes emberek fognak rettegésben élni.

 A dohányzással és a dohányzás következményeivel sem tudtunk még megbírkózni , s már nyakunkon a következő fenyegetés, a kábítószer. Ráadásul ennek az eladását is törvényesíteni akarják, mondván, hogy ha a cigaretta árusítása nem büntetendő, a kábítószerrel is büntetlenül lehet kereskedni. Ez éppolyan logika, mint amikor úgy gondoljuk,hogy ha lop a szomszéd, lophatok én is.

 Hát, nem tudom...

 Mért ne vezethetnénk be egy egyszerű rendszert? Kapjanak kábítószert a már függőségben levők, de rendelőben orvosi felügyelet alatt. Ezzel megakadályozzuk, hogy ezek a jómadarak törvénytelen úton jussanak a droghoz meg a hozzá szükséges pénzhez. A többieket, akiknél kábítószert találunk,  de nem kezeltetik magukat, keményen büntessük meg. Minden valamire való apa megerősíti, hogy az időben lekevert pofon eredményesebb, mint amikor már késő.

(1997)