Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.07.31

Jiri Menzel: Hát nem tudom

Ismerettségi köröm egyik derék tagja rendszeresen fogad. Nem tudom, vajon totózik, lottózik, avagy más szerencsejátékkal próbálkozik, de azokat a rablókat hetente rendszeresen egy bizonyos összeggel gazdagítja. Nem nagy összeggel. De azt a keveset rendületlenül befizeti. Neki a hét legizgalmasabb eseménye a rádió és a tévé sugározta sorsolás. Ilyenkor megáll körülötte az élet. A fel-fellobbanó izgatott remény, hogy most az egyszer végre megszakad a pechsorozat, az apró, futó találgatások, hogy mire fordítja a nyert összeget, boldog és lázas pillanatokkal fűszerezik a napját. Természetesen soha nem nyer, viszont az évek során nagy kalap pénzzel ajándékozta meg azokat a zsiványokat.

 Sohasem voltam jó tanuló, de a matematika érdekelt. Csodáltam a könyörtelen logikáját. E logika szerint minden nyeremény valószínűségét meg kell osztani a fogadók számával, és persze le kell vonnunk belőle a jókora jutalékot, amit a szervezők zsebelnek be. Egyetlen boldog nyertes több tízezer csalódott fogadót feltételez. Engem ez mindig elriaszt: vajon mit érez az újdonsült milliomos, amikor rájön, hogy boldogságának a többi fogadó balszerencséje az ára. Ha őszinte akarok lenni, nyertesként valószínűleg engem sem gyötörne a kérdés. De a biztonság kedvéért, a jótékonysági tombolák kivételével, sohasem fogok.

 Néha megnézek a tévében egy-egy jól jövedelmező vetélkedőt, figyelem a megnyert bankóköteggel integető boldog nyertes sugárzó arcát, és megpróbálom elnyomni magamban a keserű irigységet, amit alighanem a többi néző is érez. Sőt néha annyira elvesztem a fejem, hogy a szelvényvásárlás gondolatával kacérkodom. De szerencsére idejében észhez térek, és beletörődöm abban, hogy a vakszerencse nem csinál belőlem milliomost.

 Hát nem tudom...

 Szép dolog a remény. Csak éppen fölöslegesen sokba kerül a fogadóknak. Ebben az izgalmas vállalkozásban-a meggazdagodás reményével való játékban- csak egyvalami biztos. A szervezők nyeresége.