Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen jó szaga van ma az elmúlt idők füstölgő öreg mozdonyának!

Hát még mindig nem tudom c. könyvből részlet...

 

Jirῐ Menzel
 
Milyen jó szaga van ma az elmúlt idők füstölgő öreg mozdonyának!
 
XCVIII
 
Ünnepeljük a százötven éves cseh vasutat és a százhúsz éves prágai villamosközlekedést. Az öreg masinákat rövid időre ismét a sinekre tették, és a médián nosztalgiahullám söpört végig. Ismét láthattuk –sőt volt, aki közelről meg is tapogathatta-az öreg, zakatoló villamosokat, a füstölgő gőzmozdonyokat. Akik még emlékeztek rájuk, azok megint beszívhatták az elégett szén és a füst meghitten ismerős szagát, az öreg mozdonyok fütyülése és a vénséges villamosok csilingelése ifjúságuk dalaként zengett a fülükben.
      Átfutott az agyamon, amit már csak az irodalomból ismerek. Vajon hogyan is volt a pioniridőkben, miként fogadták annak idején ezeket az ördögi találmányokat? Dédapáink eleinte elutasítóan szemlélték a veszedelmes gőz- és villanyszörnyeket. Semmi vonzót nem találtak a kormozó és lármás skatulyákban, melyek meg se közelítették a lócitrom szagának, a hintó vagy a fogat robogásának báját. Eleink büdösnek találták a mozdonyt. Milyen tiszta és romlatlan lehetett akkoriban a levegő?
      Érzi-e a kedves olvasó, milyen jó szaga van ma az elmúlt idők füstölgő öreg mozdonyának? Vajon milyennek találják majd utódaink a mai országutak és utcák szagát amikor épp ilyen nosztalgiával gondolnak vissza a Trabantok, villanymozdonyok és rozzant teherautók bűzére? Vajon mit kell majd, az Isten szerelmére, belélegezniük, amikor tértükre ültetik unokájukat, és ifjúságuk masináiról mesélnek neki? És néhány évtizeddel később vajon mi fog bűzölögni az unokájuk gyerekének az orra alá?
Hát nem tudom…
Szörnyű végiggondolni.
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.