Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szombat esti meditáció...

18522_800px-niag715-1-.jpg

95

A vak véletlenről és a mögötte rejlő értelemről

A bizonytalanságból eredő szorongás, ingerült elégedetlenség, amely a világgal és önmagaddal való viszonyodat oly sokszor megmérgezi, abból ered, hogy elhomályosult előtted az örök összetartozás bizonyossága. Nem vált véreddé a meggyőződés, hogy véletlen találkozás nincs. A vak véletlen tehát nem is sodorhat el egymástól embereket. Életed minden eseménye mögött értelem rejlik, és olyan kibékítő megoldás felé vezet, amelynek teljes ábráját ma még nem láthatod.

 

  

 ...senki sem lép be véletlenül az életünkbe, mert amit véletlennek érzékelünk, az részleges vakságunk következménye. Olyan mozzanat, amelynek előzményeit nem látjuk, tehát nem ismerjük fel logikáját, elkerülhetetlenségét és sorsunkat alakító szándékosságát. Bármilyen kellemetlen viszonylatunk támad környezetünk tagjaival, e viszonylat hívójele bennünk hangzott el, sőt mi adtuk meg alaphangját. Éppen ezért a mi feladatunk, hogy minden ilyen összefüggést feloldjunk. Ha már belekerültünk, akkor ez már a vizsgatételünk. Mivel azonban ezen a területen is - mint az élet bármely más síkján - a valódi karmaoldó, illetve elhárító módszer a profilaxis, amennyiben képesek vagyunk rá, itt is élhetünk a megelőzéssel. Mert értsük meg, az embernek joga van hozzá, hogy a dolgokat megkönnyítse, a bonyodalmakat elkerülje vagy áthangolja. E kiváltság azonban benső rang. Semmi mással nem lehet hozzájutni, mint a megismerés szellemi és erkölcsi erejével. Ez az élő erő annyit jelent, hogy van benső mértékünk, amellyel lemérhetjük, mi az, amit meg kell tennünk, és mi az, amire hiába vesztegetünk időt és energiát. Lemérhetjük: hol kezdődnek mulasztásaink, és hol végződik morális kötelességünk.

 Mivel az ember a nagy kozmosz vetülete, vagyis kis kozmosz, ezért külső és belső történetének minden mozzanata valami láthatatlan, egyetemes formulából árad ki. Az anyagelvű gondolkodás a folyamatos és összefüggő, de a háromnál több kiterjedésben cirkuláló történések egy-egy felvillanó részletét véletlennek tartja. A Látó azonban tudja, hogy a véletlennek nincs helye a világmindenségben. A mélyebb létsíkon az ok és okozat törvényei uralkodnak, a magasabb létsíkon a szellem mágikus tudatossága.


 Te....már tudod, hogy véletlennek nincs helye a világmindenségben. Ha felkutatod a múltad és jelened összefüggéseit, hatalmat nyersz jövőd felett!

Szepes Mária Füveskönyv