Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.06.10

Vannak közöttünk agyafúrt fickók...

VANNAK KÖZÖTTÜNK
AGYAFÚRT FICKÓK,
AKIK HAMAR RÁJÖTTEK,
HOGYAN LEHET
A  TÜRELMES DEMOKRÁCIÁN ÉLŐSKÖDNI


XLV


Élt az ókori Görögországban egy gazfickó, vagy inkább csak amolyan léhűtő. Hérosztratosznak hívták. Híres ember  akart lenni, de mert semmihez sem értett, Artemisz templomának felgyújtásával próbált hírnevet szerezni. Ez sikerült is neki, a neve mindmáig fennmaradt, sőt a dicsszomjas naplopók szinonímája lett.
    Gyerekek játszanak a homokozóban, homokkuglófot sütnek, odaszalad egy kisfiú, és szétrúgdossa a kuglófokat. Talán nem is komisz ez a kölyök. Csak szeretné, ha a többiek észrevennék. Mint egykor Hérosztratosz. Némelyik kis csibész kinövi az ilyesmit, és tisztességes ember válik belőle, némelyik ilyen marad. És később bármire képes azért, hogy felfigyeljenek rá. Például neveletlenül viselkedik mindenütt, ahol tévékamerák vannak.
 Az ilyen kis Hérosztratoszokkal ma Dunát lehetne rekeszteni. A médiumok kora kedvez a botrányhősöknek, a szégyennel nem törődő embereknek. Ma bármi alkalmas arra, hogy megtöltse a bulvárlapok vagy akár a tisztességes újságok oldalait, hogy a kereskedelmi vagy nem kereskedelmi tévé képernyőjére kerüljön. Így aztán ezeknek a jómadaraknak bőven van alkalmuk hírnevet szerezni. A dolog egyszerű. Csinálj egy kis ricsajt, és kis szemérmetlenséget, mondjuk fesd ki  egy pucér hölgyike testét, vagy dulakodj a rendőrrel, sértegesd a köztársasági  elnököt, fűzzél karikát az orrodba, s közben fölényesen játszd meg, hogy önbizalmad rendíthetetlen, és kis Hérodotoszként menten bekerülsz valamennyi újságba, ott leszel minden képernyőn. Ez már elég is ahhoz, hogy az egyszerűbb emberek körében népszerű légy. Az ilyen népszerűségnek köszönheti aztán egy-egy félnótás még a parlamenti székét vagy a művészi karrierjét is. A televíziók és az egyéb média uralta mai világunk egyszerűen az exhibicionistáknak és a bolondoknak kedvez. Demokráciában élünk, mindenkinek joga van azt tenni és mondani, amit akar, és vannak közöttünk, sajnos, agyafúrt fickók, akik hamar rájöttek, hogyan lehet a türelmes demokrácián élősködni.

Hát, nem tudom…

Voltak idők, amikor bizonyos dolgokról, bizonyos tettekről illetlenség volt beszélni. Jólnevelt társaságban és tisztességes lapban nem esett szó megvetendő dolgokról vagy botrányos tettekről. Bölcs dolog lenne, és a sok léhűtőnek jót tenne, ha egyszerűen nem figyelnénk rájuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.