Hidegkonyha
Cikkek
2012.01.01
Kocsonyám
Kocsonya ahogy én készítem
Kb. 1 kg. kocsonyahús(bőrös csülök, köröm, bőrke, láb),
80 dkg. sovány sertéscomb,
15 dkg. húsos füstölt oldalas,
só,
szemesbors( 3-4 evőkanálnyi mennyiség),
10 -12 nagyobb gerezd fokhagyma,
A megtisztított kocsonyhúst, a sovány sertéscombot, és a füstölt oldalast, egy 8 literes kuktafazékba helyezzük. Hozzáadjuk a borsot(teatojásba vagy fűszertartó kosárba tesszük- azért, hogy könnyebb legyen a kész ételből kidobni a kifőzött borsot) fokhagymát, sót.Esetleg ha csípősen szeretjük a kocsonyát egy mokkáskanál erőspistát is tehetünk a lébe.
Az egészet felöntjük hideg vízzel. Bőven lepje el a húsokat.
A kuktafazekat lezárjuk, és lassú tűzön - villanytűzhely 6 fokozat esetén a 3-as -, kb.4 órát főzzük.
Ha nincs kuktánk, akkor 5-6 órát is főzni kell(a főzés végefelé,hogy meggyőződjünk, a lé kocsonyásodásáról,próbaként egy kevés levet kiveszünk az edényből és a hűtőbe tesszük)
Ha megkocsonyásodott a próbalé, elkészültünk a főzéssel.
Mélyebb tányérokat készítünk elő, legjobb porcelán gulyástálba rakni. A főtt húsokat, bőröket kivesszük a fazékból, és szűrőszitán lecsöpögtetjük. Egy nagy tálba rakjuk, csont és zsiradék nélkül a tányérokba egyenlően elosztjuk(8 tányérral szokott általában lenni). A végén rászűrjük a levet is.
Hideg helyen tartjuk. Teljes kihülés után a lé megszilárdul(megkocsonyásodik).
A kész kocsonyára díszítésnek szórhatunk piros fűszerpaprikát is. Ecettel, vagy citromlével ízlés szerint tálaljuk.
2011.03.10
Krémsajt házilag
A Nők Lapja Konyhája magazinból vettem a receptet, és egy kis módosítással készítettem el. Nagyon finom lett.