Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kocsonyám

 

Kocsonya ahogy én készítem
 
Kb. 1 kg. kocsonyahús(bőrös csülök, köröm, bőrke, láb),
80 dkg. sovány sertéscomb,
15 dkg. húsos füstölt oldalas,
só,
szemesbors( 3-4 evőkanálnyi mennyiség),
10 -12 nagyobb gerezd fokhagyma,
 
 
A megtisztított kocsonyhúst, a sovány sertéscombot, és a füstölt oldalast, egy 8 literes kuktafazékba helyezzük. Hozzáadjuk a borsot(teatojásba vagy fűszertartó kosárba tesszük- azért, hogy könnyebb legyen a kész ételből kidobni a kifőzött borsot) fokhagymát, sót.Esetleg ha csípősen szeretjük a kocsonyát egy mokkáskanál erőspistát is tehetünk a lébe.
 Az egészet felöntjük hideg vízzel. Bőven lepje el a húsokat.
 
A kuktafazekat lezárjuk, és lassú  tűzön - villanytűzhely 6 fokozat esetén a 3-as -, kb.4 órát főzzük.
 Ha nincs kuktánk, akkor 5-6 órát is főzni kell(a főzés végefelé,hogy meggyőződjünk, a lé kocsonyásodásáról,próbaként egy kevés levet kiveszünk az edényből és a hűtőbe tesszük)
 Ha megkocsonyásodott a próbalé, elkészültünk a főzéssel.
 Mélyebb tányérokat készítünk elő, legjobb porcelán gulyástálba rakni. A főtt húsokat, bőröket kivesszük a fazékból, és szűrőszitán lecsöpögtetjük. Egy nagy tálba rakjuk, csont és zsiradék nélkül a tányérokba egyenlően elosztjuk(8 tányérral szokott általában lenni). A végén rászűrjük a levet is.
 Hideg helyen tartjuk. Teljes kihülés után a lé megszilárdul(megkocsonyásodik).
 A kész kocsonyára díszítésnek szórhatunk piros fűszerpaprikát is. Ecettel, vagy citromlével ízlés szerint tálaljuk.
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Szeptember >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Statisztika

Online: 14
Összes: 1160907
Hónap: 22248
Nap: 755