Tésztafélék
Cikkek
Kelt túrósom
Kelt túrós
Kelesztés kenyérsütőgépben.
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg. liszt,
3 dl. meleg tej,
2 csg. dr.Oetker élesztőpor,
15 dkg. olvasztott margarin, vagy vaj,
5 dkg. cukor,
3 tojás sárgája,
pici só.
A kenyérsütő gépbe az anyagokat beletesszük, az utasításnak megfelelően. Általában a folyadék kerül alulra és rá a többi.
Dagasztás funkciót használjuk.
Töltelék:
Túrós massza:
75 dkg. tehéntúró,
20 dkg. cukor,
15 dkg. vaj
1 csg. vaniliás cukor,
3 tojás,
1 dl. búzadara,
Alaposan megmosott citrom felének lereszelt héja.
pici só.
Elkészítése:
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, vajjal és a vaniliás cukorral. Hozzáadjuk a túrót,a búzadarát és símára keverjük az egészet. A tojások keményre felvert habját is hozzákeverjük.
Az elkészült tésztát, egy magasabb falú tepsibe egyenletesen lerakjuk, utána esetleg a tetejét megkenhetjük baracklekvárral, de ez nem fontos. Erre jön a túrós massza. A tetejére gyümölcsöt szórhatunk, pl. barack darabokat, szilvát, stb
Előmelegített sütőben sütjük, kb. 40 percig. A hőfokot 20 perc után csökkentsük pár fokkal.. A tészta szélei világosbarnára sülnek, akkor már valószínűleg kész van.
Vigyázz kalóriabomba!
Vargabéles
Kati néni vargabélese
Hozzávalók:
1 kg. tehéntúró,
600 gr. Gyermelyi cérnametélt,
4 db. tojás,
20 dkg. porcukor,
2 csg vaniliás cukor,
50 gr. teavaj,
citrom aroma ízlés szerint pár csepp,
4 evőkanál búzadara,
1 csg. réteslap,
1 dl. 12%-os tejföl,
½ dl. olaj,
……………………………………………………………………..
Elkészítése:
A tésztát bő forrásban lévő enyhén sós vízben kifőzöm, majd leszűröm, és egy nagyobb tálba teszem, hagyom kihülni.
A tojás sárgáját, a porcukorral és a vaniliás cukrokkal citrom aromával, habverőgép segítségével, habosra keverem.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem és az előző masszához adom, ezután a túrót is összekeverem velük, az olvasztott vajjal, a búzadarával együtt.
Végül az egészet hozzáadom a kifőtt, kihült cérnametélthez és fakanállal óvatosan az egészet összedolgozom.
Egy nagy tepsit veszek elő, közben a sütőt előmelegítem. A tepsi aljába egyenként lerakom a réteslapok felét úgy, hogy mindegyik lapnak a tetejét. megkenem az olajjal elkevert tejföllel. A felső rész teteje is ugyanígy bekenve legyen.
Ezután a túrós, tésztás masszát rá rakom a réteslapra. Elsimítom az egész masszát a tepsiben, és a tetejére a réteslapok másik felét az előzőek szerint rárakom.
Ezután az előmelegített forró sütőben(ha van akkor + 200°C hőlégkeveréses villanysütőben) kb. 40 percig, amig a teteje világospiros(világosbarna)nem lesz, megsütöm.
Ha elkészült, a sütőből kivéve a kész tészta tetejét porcukorral megszórom.
Jó étvágyat!
2011.09.18
|
Menüpont:
Tésztafélék